Skip to main content

Pozor na nový podvod s rezerváciou ubytovania: Dvojitá platba a ukradnuté údaje

Ako funguje nový trik kyberzločincov?

Kyberzločinci neprestávajú hľadať nové spôsoby, ako vylákať peniaze od nič netušiacich obetí. Ich najnovším trikom je podvod s neúspešnou platbou pri rezervácii ubytovania. Táto metóda spočíva v tom, že po vašej rezervácii a úvodnom pokuse o platbu dostanete falošný email, ktorý tvrdí, že vaša platba bola neúspešná a žiada vás, aby ste platbu vykonali znova.

Prečo je tento trik tak nebezpečný?
Tento podvod je obzvlášť zákerný, pretože email, ktorý obdržíte, vyzerá veľmi presvedčivo. Kyberzločinci často používajú e-mailové adresy a grafiku, ktoré sú veľmi podobné tým oficiálnym od poskytovateľov ubytovania. Môžu dokonca zahrnúť údaje, ktoré sú špecifické pre vašu rezerváciu, čo celú komunikáciu robí ešte viac veriteľnou.

Ako sa môžete chrániť pred podobným podvodom?

Predovšetkým je dôležité overiť si pravosť akýchkoľvek e-mailov, ktoré požadujú re-platbu kvôli údajnej neúspešnosti transakcie. Tu je niekoľko tipov, ako postupovať:
1. **Nechajte sa kontaktovať priamo poskytovateľom ubytovania:** Ak dostanete takýto e-mail, skúste sa priamo spojiť s ubytovacím zariadením cez ich oficiálne kontaktné údaje namiesto odkazov v e-maile.
2. **Pozrite si adresu odosielateľa:** Mnohokrát, aj keď e-mail vyzerá legitímne, e-mailová adresa odosielateľa môže byť zjavným indikátorom podvodu.
3. **Dvojfaktorová autentifikácia a bezpečnostné protokoly:** Vždy uistite sa, že používate bezpečnostné prvky, ktoré ponúka vami preferovaný spôsob platby.

Aké sú ďalšie znaky, ktoré by vás mali upozorniť?

– **Chyby v texte:** Gramatické a pravopisné chyby v e-mailovej správe môžu byť ďalším červeným vlajkou.
– **Urgentnosť výzvy k platbe:** Každá žiadosť o platbu, ktorá vyvíja na klienta tlak kvôli „časovej citlivosti“, by mala byť prístupovaná s opatrnosťou.

Okamžité kroky pri podozrení z podvodu
Ak máte podozrenie, že ste obetou takéhoto podvodu, okamžite kontaktujte svoju banku, aby bola informovaná o možnom neoprávnenom pokuse o transakciu. Tímto krokom môžete predísť možnej finančnej strate.

Záver

Moderné technológie umožňujú kyberzločincom neustále vymýšľať nové spôsoby, ako obráť piaty ako nič netušiacim občanom. Avšak informovanosť o týchto taktikách a opatrný prístup môže výrazne zvýšiť vašu schopnosť ochrániť sa pred finančnou ujmou pri online transakciách. Buďte vždy ostražití a dôkladne overujte všetky pochybné emaily alebo žiadosti o platbu.