Skip to main content

Šumy kolujú, že spoločnosť Microsoft uvažuje o tom, že by niektoré hry exkluzívne pre Xbox mohli prísť na konkurenčné platformy PlayStation a Nintendo Switch. Sea of Thieves a Hi-Fi Rush údajne zvažovali možnosti pre multiplatformový prístup a keď tieto klebety spojíme s nedávnymi vyjadreniami generálneho riaditeľa Microsoftu Satyu Nadellu a finančného riaditeľa Xboxu Tima Stuarta, je zrejmé, že Microsoft zvažuje svoju stratégiu pre Xbox, teraz keď je dokončená akvizícia spoločnosti Activision Blizzard.

Na podujatí Wells Fargo v neskorom novembri Stuart detailne popísal, čo opísal ako „trochu zmenu stratégie“ pre Microsoft Gaming, divíziu, do ktorej spadá Xbox a celkové herné úsilie spoločnosti Microsoft. „Nehlásime tu nič široko, ale našou misiou je priniesť naše prvé herné zážitky [a] naše predplatné služby na každú obrazovku, na ktorej sa dá hrať,“ povedal Stuart. „To znamená inteligentné televízory, to znamená mobilné zariadenia, to znamená, čo sme v minulosti považovali za konkurenciu, ako PlayStation a Nintendo.“

Šéf divízie Xbox Phil Spencer rýchlo odpovedal fanúšikom, ktorí sa pýtali na budúcnosť Xboxu, a jasne dal najavo v rozhovore pre Windows Central niekoľko dní neskôr, že Microsoft „nemá plány priniesť Xbox Game Pass na PlayStation alebo Nintendo.“ To je v každom prípade hlavne mimo kontroly Microsoftu, keďže spoločnosti Sony a Nintendo rozhodujú o tom, čo sa spustí na ich platformách, rovnako ako to Microsoft robí s Xboxom.

Sea of Thieves je takmer šesť rokov stará. Obrázok: Rare

Spencer však nespochybnil Stuartove komentáre o prinášaní „našich prvých herných zážitkov“ na konkurenčné platformy. Tieto komentáre od tej doby posilnili špekulácie, že Microsoft by mohol prechádzať na vydavateľskú spoločnosť tretej strany. Tieto špekulácie sa ešte viac posilnili nedávno po tom, čo sa objavili klebety, že Hi-Fi Rush by mohla prísť na Nintendo Switch. YouTuber Nate the Hate neurčito odkazoval na exkluzivitu Xboxu prichádzajúcu na Switch v podcaste skôr tento mesiac a iní vyplnili medzery.

Potom, o niekoľko dní neskôr, Jeff Grubb na Giant Bomb odhalil, že počul, že Microsoft uvažoval o prinesení Sea of Thieves na Nintendo Switch a PlayStation. Stephen Totilo, bývalý reportér Axios a Kotaku, ktorý teraz vedie vynikajúci newsletter Game File, opár hodín neskôr zaznel s potvrdením, že počul, že Microsoft skúmal spustenie Sea of Thieves na PlayStation.

Microsoft v minulosti vydal dve hry Ori na Nintendo Switch, ktoré vyvinulo štúdio Moon Studios a vydalo Xbox Game Studios. Sea of Thieves bola vyvinutá ako kľúčová exkluzivita pre Xbox štúdiom Microsoftu, takže ak sa nakoniec objaví na PlayStation, označilo by to novú stratégiu pre Xbox.

Microsoft sa k šumom nevyjadril, ale generálny riaditeľ Satya Nadella nedávno hovoril vo všeobecnosti o herných ambíciách spoločnosti. „S Activisionom si myslím, že máme šancu byť celkom dobrý vydavateľ, úprimne povedané, na Sony, Nintende, PC a Xboxe,“ vyjadril sa Nadella v rozhovore pre Bloomberg tento týždeň. „Tešíme sa, že akvizícia [Activision Blizzard] sa uzavrela, som rád, že sme to zvládli.“

Nadella urobil podobné komentáre v odpovedi na otázku o budúcnosti Xboxu na výročnom zhromaždení akcionárov spoločnosti Microsoft v decembri. „Myslíme si, že teraz máme schopnosť naozaj robiť to, čo sme vždy mali v úmysle, čiže tvoriť skvelé hry a doručovať ich ľuďom na všetkých platformách, ktoré sú Xbox a konzoly, PC a teraz vrátane mobilných hier a cloudového hrania,“ povedal Nadella.

Keď počujete len Nadellove komentáre, môžu byť ľahko odmietnuté ako zrejmá realita, že Microsoft je vydavateľom hier na PlayStation, teraz vlastniaci franšízu Call of Duty. Ale keď ich spojíte s klebetmi o exkluzívnych hrách Xboxu, ako sú Sea of Thieves a Hi-Fi Rush, prichádzajúcimi na konkurenčné platformy, s predchádzajúcimi komentármi Stuarta a veľkými zmenami vedenia v Xboxu, je zrejmé, že Microsoft uvažoval o niektorých nových strategických krokoch pre svoje herné oddelenie teraz, keď je jeho obrovská akvizícia v hodnote 68,7 miliardy dolárov dokončená.

Sea of Thieves má teraz šesť rokov, takže vydaním na PlayStation alebo Nintendo Switch by sa táto live-service pirátska hra otvorila pre milióny nových hráčov. Nutne by to neohrozilo výhradnosť Xboxu od Microsoftu, rovnako ako vydávanie PlayStation exkluzivít na PC po rokoch pôsobí ako nový prúd príjmov, ktorý neohrozuje ich konzolové úsilie. Najväčšia hra spoločnosti Microsoft, Minecraft, je tiež dostupná na viacerých platformách a otvorenie live-service hry ako Sea of Thieves pre iné platformy sa javí ako prirodzený krok.

Hi-Fi Rush je však iný prípad. Rytmo-akčná hra je už dostupná na PC, ale ešte to ani nie je rok, čo vyšla, takže prechod na Switch alebo PS5 by určite vyžadoval nejaké vysvetlenie od spoločnosti Microsoft, aby uistila fanúšikov Xboxu, že platforma a hardvér stále stoja za investíciu.

Túto uistenie je niečo, čo Spencer priznal, že spoločnosti Microsoft v minulosti nešlo dobre. „Skutočne nemám rád túto myšlienku, že každá naša hra sa stane malým klebetom ‚bude to skončiť na Switchi alebo nie,'“ povedal Spencer v rozhovore pre IGN v septembri 2020. „Myslím, že by sme mali nastaviť s našimi fanúšikmi lepšie očakávania než to.“

Microsoft sa priamo nevyjadril k šumom o Sea of Thieves alebo Hi-Fi Rush a pravdepodobne sa k tomu nebude vyjadrovať počas streamu Xbox Developer Direct spoločnosti neskôr dnes. Ale realita je taká, že herné podnikanie Xboxu už aspoň päť rokov nezávisí len od predaja najviac konzol.

„Myslím si, že zvonka je ľahké súdiť zdravie nášho podnikania podľa toho, koľko konzol predá akákoľvek spoločnosť,“ povedal Spencer v rozhovore pre The Verge v roku 2019. „Nakoniec, koľko predplatiteľov máte na niečo ako Game Pass, koľko hier ľudia kupujú, to sú oveľa lepšie metriky na zdravie podnikania.“

Šéf Xboxu to urobil ešte zreteľnejšie minulý rok. „Nie sme v podnikaní porážať Sony v predaji konzol alebo porážať Nintendo,“ povedal Spencer v rozohovore s Kinda Funny Games.

Predaje Xbox Series S / X stále zaostávajú za PS5. Fotografia od Toma Warrena / The Verge

Je to pochopiteľné, pretože spoločnosť Microsoft nezarába peniaze iba z predaja hardvéru Xboxu, ako priznala vykonná riaditeľka Xboxu Lori Wright počas súdneho sporu Epic v. Apple v roku 2021. „Podnikanie s konzolovými hrami je tradične model subvencovania hardvéru,“ vysvetlil hovorca spoločnosti Microsoft v reakcii na komentáre Wrightovej v roku 2021. „Herné spoločnosti predávajú konzoly so stratou, aby prilákali nových zákazníkov. Zisky sa generujú na predaji hier a predplatných online služieb.“

Predaje Xbox Series S / X stále zaostávajú za PS5 a Spencer minulý rok uznal, že prehrať predchádzajúcu generáciu Xbox One bolo „najhoršie generácie na prehru“, pretože každý si budoval svoju digitálnu knižnicu hier počas predchádzajúcej generácie. Niekto by mohol tvrdiť, že otvorenie niektorých starších exkluzívnych hier Xboxu na individuálnom základe pre PlayStation a Nintendo Switch len pomáha Microsoftu zlepšiť Xbox Game Pass s viac príjmami, ktoré môže investovať do svojich štúdií na budovanie ďalších hier.

Takýto ťah by mohol dokonca fungovať ako skrytý marketing pre Xbox Game Pass, keďže hry ako Sea of Thieves a Hi-Fi Rush sú súčasťou mesačného predplatného a sú okamžite dostupné na konzolách Xbox. Tak či onak, keď sa pozrieme na herný biznis spoločnosti Microsoft, je zrejmé, že aby významne rástol, nebude to len prostredníctvom predaja samotných konzol Xbox. Microsoft v minulosti jasne dal najavo, že chce osloviť miliardy hráčov cez cloud, rozširovaním PC Game Pass a tiež sa pracuje aj na novom mobilnom obchode Xboxu.

Sony tiež experimentuje s novými spôsobmi, ako hrať hry pre PlayStation. Fotografia od Antonia G. Di Benedetta / The Verge

Táto príležitosť znamená, že uvidíme, ako Microsoft a dokonca aj Sony skúmajú nové spôsoby, ako ich hry hrať. Sony nasledovalo Microsoft do éry herných predplatných, uviedlo na trh viacero exkluzívnych hier PlayStation na PC a umožnilo streamovanie hier PS5 cloudom. Má dokonca veľké ambície pre hry s live-servisom naprieč platformami, hoci niektoré z toho sa odkladajú kvôli „zmiešaným úrovniam úspechu“. Pointou je, že obe platformy, PlayStation aj Xbox, experimentujú s tým, ako predávajú svoje hry a kde hráči zažívajú ich hry.

Takže by to bolo prekvapujúce, keby niektoré exkluzívne hry Xboxu dorazili na PlayStation alebo Nintendo Switch? Rozhodne nie. Ak sa to naozaj stane, diabol bude v detailoch.